Schilderwerk voorbereiden: wat kun je doen?

De voorbereiding van schilderwerk is ontzettend belangrijk en van grote invloed op het eindresultaat. Hoe beter de ondergrond hoe beter het eindresultaat. Een gladde egale ondergrond die schoon is zorgt voor kwalitatief hoogwaardig schilderwerk. Om dit te bereiken is het soms nodig eerst de muur kaal te maken. Bijvoorbeeld als het oude schilderwerk afbladdert of wanneer er nog behang op de muur zit.

Voorbereidingswerkzaamheden

Wil je het schilderwerk zo goed mogelijk voorbereiden? Loop dan de volgende stappen goed door en je zult zien dat het resultaat vele malen beter is.

  • Repareren en egaliseren van de ondergrond
  • Verwijderen oude verflaag/behang
  • Ontvetten
  • Schuren (bij houten oppervlakten)
  • Schoonmaken van de ondergrond
  • In de grondverf zetten

Stap 1: Repareren en egaliseren van de ondergrond

Er zijn doorgaans twee soorten ondergronden voor schilderwerk, namelijk een houten ondergrond en een stucwerk ondergrond. Reparatie kan in beide gevallen lastig zijn als je niet veel ervaring hebt. Het is niet onmogelijk, maar een professional doet het vaak sneller en netter. Dan is er na het schilderen helemaal niets meer te zien.

Een houten ondergrond repareren en egaliseren doe je door eventueel houtrot te verwijderen en de overgebleven gaten te vullen met hout of ander vulmiddel. Beschadigd stucwerk kun je meestal vullen met vulmiddel. Let er hierbij wel op dat het vulmiddel dezelfde structuur heeft. Voor beide reparatie en egalisatie werkzaamheden geldt dat grote vlakken ontzettend lastig zijn om netjes weg te werken.

Stap 2: Verwijderen oude verflaag/behang

Oude verf of behang lagen vormen een directe bedreiging voor het schilderwerk. Veroudert schilderwerk gaat vaak bladeren en als je over behang heen verft komen er allemaal luchtbellen onder. In beide gevallen is het plezier dat je van de nieuwe verflaag hebt van zeer korte duur.

Er zijn verschillende manieren om een oude verflaag te verwijderen, namelijk; afbranden, logen of zandstralen. Moet je oud behang verwijderen? Dan is hier behangverwijderaar en een stoom apparaat voor. In sommige gevallen kan het behang ook met een metseltroffel verwijdert worden, maar dit kan een ontzettend tijdrovende klus zijn.

Voorbereiden schilderwerk: hoe doe je dat goed?

Stap 3: Ontvetten

Het is belangrijk de ondergrond goed te ontvetten, dan hecht de verf beter. Ontvetten door je al voor het schuren, want anders schuur je het vet juist dieper in de ondergrond.

Stap 4: Schuren (bij houten oppervlakken)

Houten oppervlakken moeten altijd eerst geschuurd worden voor ze geschilderd worden. Doe je dit niet, dan is de oude laag verf te glad en zal het nieuwe schilderwerk niet goed pakken. Door het houtwerk te schuren wordt het oppervlak wat ruwer en blijft de nieuwe verflaag beter zitten.

Stap 5: Schoonmaken van de ondergrond

Als de ondergrond helemaal gerepareerd en egaal is, is het tijd om schoon te maken. Het laatst wat je wilt is namelijk dat het schilderwerk op jouw mooie egale oppervlak door vuiltjes en stof alsnog verpest wordt.

Stap 6: In de grondverf zetten of voorstrijken

De laatste stap voor het uiteindelijke schilderwerk kan beginnen is het voorbewerken van de ondergrond. Heb je een houten oppervlak met oude verflaag? Dan dient er eerst een laag grondverf aangebracht te worden. Is het onbewerkt hout? Dan kun je direct schilderen. Gaat het om stucwerk? Dan is het zaak eerst voorstrijkmiddel aan te brengen. Anders zuigt het stucwerk alle verf op en zijn er veel lagen nodig om de verf dekkend te maken. Bij staal en kunststof is het belangrijk eerst primer te gebruiken.

Zelf doen of uitbesteden van schilderwerk

De bovenstaande werkzaamheden kunnen ook allemaal door ons uitgevoerd worden. Sterker nog, in de meeste gevallen kiezen onze klanten ervoor alles door ons uit te laten voeren. Zo kunnen wij een optimaal eindresultaat garanderen.